previous arrow
next arrow
Slider

Stress

Er stress, stress symptomer og stress behandling aktuelt for dig? Den Sociale Skadestue kan hjælpe dig videre. Tal med en psykoterapeut og fortæl os dine symptomer. Vi har tid til at høre på dig og støtter dig. Alle kan få stress, og skal ikke skamme sig. Der er forskel på stress og travlhed. Se herunder.

Stress – Den Sociale Skadestue kan hjælpe dig

Tal med os anonymt om: voldtægt, kærestesorg, mobning, ensomhed, ludomani, selvmordstanker, sorg, eksamensangst m.m. Dette er potentielle stressfaktorer. Vi har tavshedspligt. Har du stress eller for travlt? Ved travlhed har du lyst til at udføre tingene, hvilket giver dig energi. Du kan opleve at du mangler lyst og engagement samt du får anspændthed ved at overholde deadlines. Du glædes ikke over veloverståede opgaver, men haster straks videre med det næste.

Din adfærd ændres, og kroppen udviser bestemt stress symptomer. Stress af kort varighed belaster ikke kroppen, og gør dig ikke syg, når du kobler af bagefter. Så får du igen oprettet din balancen mellem krav og dine ressourcer. Ved akut stress kommer din krop i alarmberedskab, gør sig kampklar eller klar til flugt.

Adrenalin-hormonet frigives i løbet af meget få sekunder og i stor mængde. Din hjertefrekvens og dit blodtryk stiger. Musklerne forbereder sig til at præstere optimalt, antal blodplader stiger samtidig, så blodet lettere kan størkne. Kortisol-hormonet udskilles også i kroppen under stress. Kortisol sørger for, at du er i stand til at vågne om morgenen, falde i søvn ved sengetid samt få bekæmpet infektioner.

Kun ved kortvarig stress er effekten af et forhøjet niveau af både kortisol og adrenalin gavnlig for kroppen. Ved længerevarende stress med forhøjet kortisol- og adrenalinniveau er det ikke en gavnlig effekt for kroppen. Immunforsvaret bliver svækket, og forhøjet puls samt blodtryk giver øget risiko for blodpropper. Ved kortisolophobning reduceres huskeevnen, men ved midlertidig ekstra udskillelse af disse to hormoner, er hvile, motion eller pauser vigtigt. Dermed omdannes den overskydende mængde af kortisol og adrenalin.

Symptomerne er fysiske, psykiske eller sågar adfærdsmæssige tegn, og er individuelt. Stress symptomer er høj puls, hjertebanken, svedige hænder, vægttab m.m. Psykiske stress symptomer er fx hukommelsesbesvær, angst, irritabilitet, ulyst. En ellers motiveret kollega, partner m.fl., der pludselig er blevet kritisk, ubeslutsom, usamarbejdsvillig eller modsætter sig forandringer, kan have stress.

Ikke alle kan selv se, at de har fået stress. Der kan give blodpropper, men hyppigere medfører depression. Stress skal behandles hurtigst muligt.