previous arrow
next arrow
Slider

Selvmordstanker

Har du tanker såsom selvmordstanker, jeg vil dø, ked af det, selvhad, samtaleterapi, så få rådgivning. Den Sociale Skadestue har tavshedspligt. Du er anonym hos os. Du kan have forskellige vanskeligheder. Eksempelvis er du paranoid, angst, maniodepressiv, har spiseforstyrrelser, bulimi, selvmordstanker, selvhad, sorg m.m. Det kan være svært at tage første skridt og bede om at få hjælp. Det er afgørende, at du får talt med nogen om dine problemer og selvmordstanker m.m. Så kan du få professionel støtte og hjælp til problemerne.

Tal med nogen om dine problemer og selvmordstanker

Det haster med at kontakte fx Den Sociale Skadestue, som er klar til at hjælpe, hvis du tænker på at begå selvmord. Hos en læge kan du få rådgivning og hjælp ud af din svære tid. Ved depression er selvmordstanker til stede i sandsynligvis mere end 50% af tilfældene. Man skal altid tage selvmordstanker og trusler herom helt alvorligt. I mange selvmord har den selvmordstruede kontaktet sin familie m.fl., og der har været forudgående advarselstegn før selvmordet.

Disse tegn er desværre blevet overset. Som pårørende skal du ikke gå alene med et kendskab til selvmordstanker hos en, som du kender. Din egen praktiserende læge eller en psykiater kan bistå dig i situationen.

Hvis du kender til en selvmordstruet person, bør du altid hjælpe personen videre til en personlig samtale hos lægen eller en psykiatrisk skadestue. Den Sociale Skadestue er parat til at hjælpe også dig og dine. En selvmordstruet har ofte behov for at se, om nogen kerer sig om vedkommende længere. Derfor skal man aldrig ignorere disse selvmordstrusler. Gør man det, kan bægeret flyde over og vedkommende kan begå selvmord. Vær OBS på skrøbelige mennesker, hvis de udsættes for udløsende livssituationer. Hjælp gerne den efterladte, som bliver alene pludseligt.

Pas på med at undgå, at et eventuelt alkohol- eller medicinmisbrug vil tage overhånd. Tal med vedkommende og fornem dens tilstand. Nogle personer ser et selvmord som en nødudgang i sidste instans, så vis, at du kan drøfte disse tanker.
Hvis du udsættes for selvmord, opstår et sandt kaos af følelser. Du bliver ked af det, måske først lettet og senere selvbebrejdende og får måske en depression eller bliver vred.

De fleste selvmordere har haft en depression og følt håbløshed. Selvmordsårsager er følelsen af håbløshed, skyld over at leve, straf i form af død, personlighedsforstyrrelser, alkohol- og stofmisbrug m.m.